El Parlament Europeu va aprovar el passat 6 de juliol un informe de l’Intergrup sobre Economia Social que marca el camí a seguir per la implementació del Pla d’Acció Europeu per a l’Economia Social: el nou marc de referència per l’economia social i el tercer sector europeus. L’informe ha estat impulsat per Jordi Cañas, eurodiputat de Ciutadans – Renew Europe Group i portaveu sobre Treball i Assumptes Socials del Parlament Europeu, amb qui la Taula ha col·laborat activament en l’enviament de propostes.

Què és el Pla d’Acció Europeu per a l’Economia Social?

El Pla va ser adoptat el desembre del 2021 per la Comissió Europea després de consultes amb actors clau a nivell europeu. Reconeixent la contribució clau de l’economia social i del tercer sector durant la pandèmia, així com el seu potencial per assegurar una recuperació social i econòmica justa de la crisi, la Comissió va decidir rellançar aquesta agenda amb l’objectiu de reforçar i ampliar la contribució del sector social a l’economia i el mercat laboral europeus, donada la seva funció social, capacitat d’innovació i resiliència.

El Pla d’Acció proposa ampliar la inversió social, donar suport als actors i empreses socials i afavorir la seva capacitat de creació de feina. Per això, proposa millorar el marc legislatiu i oferir noves oportunitats econòmiques i de capacitació pels actors, fixant-se especialment en les dones i el col·lectiu jove. Aquestes iniciatives haurien de permetre multiplicar el nombre d’iniciatives d’economia social alhora que escalar la mida d’aquelles ja existents.

El Pla també destaca la necessitat de sensibilitzar i ampliar el reconeixement de l’economia social en l’àmbit europeu. Per això, proposa facilitar noves mesures que transversalitzin l’economia social arreu de la Unió Europea i que els estats posin en marxa noves iniciatives de suport a nivell nacional.

[ Consulta el Pla d’Acció Europeu per l’Economia Social aquí ]

Com l’informe del Parlament Europeu contribueix a la implementació del Pla d’Acció?

L’informe recent del Parlament Europeu completa la proposta de la Comissió i aporta nombroses recomanacions que s’espera que el Consell Europeu adopti el 2023. Reclama l’adopció d’un nou marc legislatiu i financer que promogui el sector de l’economia social arreu d’Europa, invitant els estats membres a adoptar una definició comuna del sector. Això hauria de permetre harmonitzar-ne les polítiques de suport i facilitar la creació de noves iniciatives.

La proposta busca mobilitzar més recursos financers en favor del sector, aprofitant els recursos disponibles en l’actual marc pressupostari. Això seria possible, entre d’altres, si s’afavorís la sinergia entre l’economia social i la transició digital i verda que impulsa la Unió pels propers anys. 

El document proposa sumar nous esforços per transversalitzar el paper de l’economia social en totes les polítiques comunitàries i dels Estats. També proposa crear nous programes per afavorir l’emprenedoria social entre la joventut. Finalment, l’informe també reclama més claredat en els períodes i fites temporals per la implementació del pla, i planteja que els estats membres creïn nous punts informatius accessibles a totes les entitats interessades.

[ Llegeix l’informe complet aquí ]

 

Properes passes i oportunitats per al sector 

La Unió Europea ja mobilitza instruments financers per promoure l’economia social en àmbits com la contractació pública o la inversió financera amb impacte social. A l’Estat espanyol, la implementació del PERTE de l’Economia Social i de les Cures hauria de mobilitzar 800 milions d’euros per impulsar el sector a l’hora que enfortir la prestació de serveis en l’àmbit de les cures.

2022: La Comissió Europea hauria de llençar la “Youth Entrepreneurship Policy Academy” – per afavorir la sensibilització i la capacitació del col·lectiu jove en favor de noves iniciatives d’economia social – i un “European Competence Centre for Social Innovation” en el marc del FSE+ – instrument que facilita la creació de xarxes transnacionals i l’intercanvi de coneixements.

2023: El Consell Europeu hauria d’adoptar l’any vinent recomanacions que orientin les accions dels estats membres en favor d’aquesta agenda. També es preveu el llançament de la “EU Social Economy Gateway”: una plataforma informativa sobre oportunitats de finançament i treball en xarxa pel sector.

En el marc d’una missió a Brussel·les organitzada per la Taula del Tercer Sector, el proper 26 de setembre organitzarem una taula rodona sobre el Pla d’Acció Europeu per a l’Economia Social amb representants de la Comissió Europea i les xarxes de l’economia social europees Social Economy Europe i Diesis Network. Aquest esdeveniment es celebrarà gràcies a la col·laboració amb la Delegació del Govern davant de la Unió Europea. Contacta internacional@tercersector.cat per més informació.