L’agenda social de la Presidència espanyola del Consell de la Unió Europea 2023

23 maig 2023

Durant un semestre (juny a desembre) d’aquest any, l’Estat presidirà el Consell de la Unió Europea; pilotarà per tant part de l’agenda legislativa de la Unió Europea. S’espera l’adopció de mesures rellevants per la tasca del tercer sector social i, en general, un gran interès per qüestions socials i de cohesió territorial. La Taula del Tercer Sector ha generat un breu document d’anàlisi sobre la Presidència que també avança una sèrie de propostes per contribuir-hi des del sector a Catalunya.


Al juny, Espanya rellevarà Suècia al capdavant de la Presidència del Consell de la UE (veure el nostre anàlisi anterior sobre la presidència sueca). Aquesta és una responsabilitat rotatòria, que assumeix un estat membre diferent cada sis mesos. Pels estats membres, acostuma a tractar-se d’una gran oportunitat per promoure qüestions d’agenda alineades amb les seves prioritats polítiques i nacionals. La Presidència també aporta a l’amfitrió un cert prestigi, visibilitat i atenció mediàtica.

S’espera que la Presidència espanyola dediqui atenció a qüestions vinculades a la cohesió interna de la Unió Europea i al futur de l’estat del benestar i l’agenda social europea. L’Estat vol impulsar nous compromisos dels estats membres en relació a l’avenç del Pilar Europeu de Drets Socials i el Pla d’Acció adoptat al 2021 que fixa uns objectius ambiciosos de lluita contra la pobresa (horitzó al 2030). Aquestes qüestions són de gran rellevància, i més si es tenen en compte les aspiracions que un grup d’estats membres tenen amb el futur de la protecció social.

Diverses ciutats d’arreu de l’Estat acolliran trobades del Consell i treballs vinculats a l’agenda legislativa que impulsarà Espanya des de la Presidència. Segueixen les trobades previstes per temes, dates i seus: Treball i polítiques socials (13-14 juliol, Madrid) amb una trobada paral·lela del mateix EPSCO amb la societat civil (13-15 juliol, Madrid); Salut (27-28 juliol, Las Palmas);  Joventut (19-20 juliol, Saragossa); Habitatge (13-14 novembre, Gijón); i Igualtat (24-25 novembre, Pamplona).

La Presidència coincidirà més que probablement amb el reconeixement dels estats membres d’una noció europea de l’economia social, tal i com s’ha vingut desenvolupant des de l’adopció d’un Pla d’Acció Europeu per l’Economia Social. En aquest sentit, la conferència “Capital de l’Economia Social” que acollirà Donostia entre el 13 i el 14 de novembre planteja un espai de trobada imperdible.

Propostes per les entitats socials i des de la Taula


La Taula del Tercer Sector seguirà amb atenció el desenvolupament de la Presidència espanyola. Procurarà elevar, durant tot el procés, les reclamacions i propostes des de les entitats socials catalanes i també defensar el reconeixement del tercer sector social europeu com un actor indispensable per fer viure l’ideal social comunitari.

La Taula reforçarà els seus intercanvis amb altres xarxes europees del tercer sector i l’economia social i donarà visibilitat a la tasca que realitza el tercer sector català des de l’acció local, d’atenció i cura a les persones i per l’apoderament del col·lectiu.

La Taula proposarà espais de reflexió entre entitats socials europees sobre els següents temes:

  • Agenda europea del tercer sector i l’economia social
  • Agenda europea de les competències i la inserció socio-laboral
  • Agenda europea dels drets de la infància

Més informació


La nostra guia “Claus per impulsar la participació de la teva entitat a la Unió Europea” explica les competències del Consell de la Unió Europea. El Consell desenvolupa una tasca crucial a l’hora de representar els interessos dels estats membres en el procés legislatiu europeu i en el conjunt de les institucions comunitàries. En aquest sentit, les funcions de la Presidència es vinculen essencialment al lideratge en qüestions d’agenda, a banda de vetllar pel bon funcionament de la institució i de representar-lo davant d’altres institucions.

Alguns articles sobre la Presidència espanyola: